Kategoriarkiv: Spælsau

Deilige desember…

… med nysnø og passe kaldt. Og endelig har jeg på nytt kommet igang med morgenstunder foran rokken. Det gir en fin start på dagen.

Denne måneden ble det spælsaugarn. Noen av buntene har jeg spunnet tidligere, og noen nå i desember. Og fortsatt har jeg liggende noen kardeflak som skal spinnes i januar. Så det blir enda flere bunter etterhvert. Det begynner å bli en stund siden jeg farget ulla, så det var på tide at jeg får gjort noe med den.  Jeg blir alltid glad av å se håndspunnet garn.

sams spælsau

1200 meter sams spælsaugarn.

Også har jeg enda en kurv med farget spælsauull stående på arbeidsrommet. Så her er det bare å brette opp ermene og sette seg på riktig side av rokken. Alt jeg har av spælsauull kjøper jeg i nabokommunen. Så ulla er veldig kortreist, i tillegg til at den er av nydelig kvalitet.

Farget spælsauull

Farget spælsauull

Jeg har også noen prosjekt med ull fra norsk kvit sau. Sauene den kommer fra bor midt i utforløypa i Kvitfjell. Garnet jeg spinner av den ulla blir veldig god og myk.

Norsk kvit sau (nks)

Norsk kvit sau (nks)

Det tredje desemberprosjektet mitt er å gjøre ferdig et pannebånd jeg strikker av garn jeg har spunnet fra tuller som jeg har lagd på et blandebrett. Her har jeg brukt fiber fra mange forskjellige dyr. Alpakka, kasjmir, jak og silke. I tillegg har jeg brukt litt angelina og merino. I den farta jeg strikker, kan jeg lure på om det blir ferdig før våren kommer. Pulsvantene er ferdige. Så jeg holder meg heldigvis varm.

IMG_0484

Pannebånd og pulsvanter i naturfargede fiber.

Noen av fiberplanene for 2015 er klare. Jeg har noen kasser med uvaska ull og mohair stående på arbeidsrommet mitt. Og de bør vaskes og farges så snart som mulig. Her er det både cormo, teeswater, mohair, romney og nks i tillegg til en pose med 1. premie mohair.

Uvaska spinnefiber.

Det er godt å ha noe å glede seg til!

Årets juletre er det samme som i fjor. Håndspunnet spælsauull på en kjerne av lyslenke!

IMG_0485

God Jul til dere alle!

 

 

Desember

IMG_2357

Dette året har jeg spunnet flere spoler med garn, lignende dette. Jeg har brukt samme teknikk som når en spinner «grisehaler», men jeg har spunnet dem mye lengre. Så de henger ned som lange haler eller tentakler. En enkel, men effektfull teknikk. Garnet på flere av spolene har blitt brukt som sjal eller skjerflignende plagg. Men for ikke så lenge siden fikk jeg en ny ide. Jeg har irritert meg litt over det nesten gardinløse vinduet nær sitteplassen min. Ikke vil jeg ha gardiner – men samtidig vil jeg ha noe der. Noe som henger i vinduet, men allikevel ikke stenger meg inne. Og heller ikke skal det stenge lyset ute. Så plutselig fant jeg løsningen. Jeg strikket en lang remse med garnet fra denne spolen. Og vips ble det nye «gardiner».

IMG_5995

IMG_5996

Disse er spunnet i ull, mohair, silke og noen glitrende fibre.

Siden det er desember ville jeg også spinne nytt julegarn. Jeg har sett at mange spinnere i det store utland har spunnet garn utenpå lyslenker. Det ville jeg og prøve. Så jeg utstyrte meg med batteridrevet lyslenge med led-pærer, ull fra langfibret spælsau og krøllete lokker fra norsk kvit sau.

IMG_5958

Jeg liker spinneutfordringer, men dette var vanskelig å spinne.

IMG_5965

IMG_5966

Men morsomt var det. Særlig når lyset ble slått av. Tre timer seinere kunne jeg løfte spolen med 6 meter lyslenkegarn av rokken.

Jeg prøvde meg fram på flere forskjellige måter å montere lenka. Hvorfor gjøre det vanskelig når en kan gjøre det enkelt.

IMG_6007

Med knappenåler og hammer ble lenka montert…

IMG_6010

… på skapdøra.

IMG_6016

Jeg liker lysene som skinner gjennom ulla.

IMG_5979   IMG_6006

Så blir det jul i år og.

 

Håndspunnet garn, hespetre og farger.

IMG_4631

Livet på sommerfjellet tok slutt for en snau uke siden. Det ble litt spinning nesten hver eneste dag.  IMG_4491

IMG_4497

Jeg hadde ikke med meg spolestativ som passet til alle spolene mine. Men denne løsningen fungerte også ganske bra. Jeg brukte en strikk til å feste strikkepinnen som går gjennom spolen i den største kjelen. I den lille kjelen har jeg en tvinnetråd. Så kunne jeg tvinne mine tre tråder.

IMG_4492 IMG_4510

IMG_4504

IMG_4655

Det er så fint å sitte på fjellet med rokken. Det er ferie, fugler, farger, fiber og funderinger.

IMG_4627 IMG_4634

Jeg tenkte på det å måle lengden på et håndspunnet garn.

IMG_4517 Mitt hespetre har en omkrets på ca 185 cm. Men garnet «krymper» litt når det vaskes etter spinninga. Derfor kan jeg ikke måle lengden rett etter jeg har spunnet det. (Håndspunnet garn er jo nesten aldri ferdig før det er vasket, uansett hvor rene fibrene er). Det blå garnet på hespetreet er det samme som henger til høyre på bildet under.

IMG_4652

Alle disse tre buntene er hespet opp på samme hespetre. En kan nesten ikke tro det når en ser hespene henge sånn. Den røde hespa til venstre måler ca. 90 cm, og den blå til høyre ca 27 cm. Det er fibrene og spinneteknikkene som er forskjellige. Og alle kan jo se at resultatet ikke er likt. Så når jeg måler hvor mange meter mine garnbunter er, så teller jeg alltid omgangene på bunten. (Det er jo greit å gjøre mens jeg har det på hespetreet). Etterpå vasker jeg garnet. Og når det er tørt, fester jeg hespa til et fast punkt, f.eks dørhåndtaket – og nå først måler jeg omkretsen. Omkrets x antall omganger = ca meter ferdig garn

IMG_4637

. IMG_4676 PS. Den lille blå kan strekkes ut til ca 70 cm. Den er nemlig spunnet på en strikk!

 

 

 

Og så fikk ulla farger…

Nå har ett par kilo av ulla mi fått nye farger. Kjele etter kjele har blitt fylt med hvit ull.

opp i kjelen med ulla

mai 2013 spæl 063  mai 2013 spæl 073

Her står de gyldne, solbrune fargene og putrer i kjelen. Fargevannet ser ganske mørkebrunt ut. Men vannet lyver litt.

IMG_3591

For fargene er nydelige – akkurat som jeg ønsket.

mai 2013 spæl 016

Men jeg farget mange omganger, og mange farger.

mai 2013 spæl 008 mai 2013 spæl 009 spæl 009 spæl 012

Da ulla hadde tørket, sorterte jeg ut de delene som hadde de lengste og fineste lokkene.  Av dem trakk jeg ut de lange, fine staplene. De er kjempefine å bruke i forskjellige typer effektgarn.

spæl mai 2013 062 (43) spæl mai 2013 062 (44)

spæl mai 2013 062 (45)-001

Det går ikke akkurat fort. Men etter ganske mange timer fikk jeg samlet omtrent 400 gram stapler fra de forskjellige kjelene jeg har farget.

mai 2013 spæl 147 mai 2013 spæl 134 mai 2013 spæl 125 mai 2013 spæl 141

Spælsauen har både myk, fin bunnull, og lange, glinsende dekkhår. I disse staplene er det både bunnull og dekkhår. Jeg pleier å løse opp bunnulla litt, før jeg spinner lokkene inn i garnet mitt.

mai 2013 spæl 142

Resten av ulla har jeg kardet to ganger i kardemaskina. Her har jeg også brukt både bunnulla og dekkhårene (sams spælsauull). Så garnet en spinner får mykheten fra bunnulla og styrken fra dekkhårene.

mai 2013 spæl 089

Det ble så mange fine farger.

mai 2013 spæl 091  mai 2013 spæl 138 mai 2013 spæl 120 mai 2013 spæl 131

Nå er ulla klar til å spinnes. Siden jeg ikke rekker å spinne alt selv med en gang, så har jeg lagt en del av kardeflakene og staplene i nettbutikken spinn-spinn .

Nå venter jeg på godt vær, for jeg har fortsatt ganske mye ull som skal farges. Det er jo mye enklere å tørke ulla ute, enn å ha alt på tørkestativ rundt om her inne i leiligheten.

 

Ull – wool – шерсть

Endelig er jeg ferdig med å vaske ulla jeg fikk tidlig i vinter.

møkkete

noe av ulla var møkkete…

rusk

… noe var ruskete …

nydelig

… noe var bare nydelig …

vask

Alt ble vasket. Nå var det vannet som ble møkkete.

tørk

Og ulla ble ren.

mye

Men det var mye ull. Utenom det som vises her så var det også en del lys grå og en del lys brun ull.

ren

Ulla ble så ren …

luftig

… bare se …

vakker

Den er vakker.

skinnende

Og lange, glitrende fibre.

og mye

Det beste av alt er at det ble ganske mye. Her står de gamle melsekkene mine mor engang tok vare på. Nå har de kommet til nytte, fylt med nyvasket og renset spælsauull.

rokk

Det er rokk med rokk, og godt med god ull!

Alpakka og annet pakk

Noen ganger er jeg så heldig at jeg får en bærepose med spinnefiber til prøve fra fiberprodusenter. Det er selvfølgelig helt uforpliktende – og det er stort sett noe jeg mer eller mindre koser meg med her hjemme. Men i høst fikk jeg jeg alpakka fra fra norvetia-alpakka. Den kan ikke forbigåes unevnt. Posen ble glemt stående ute på balkongen fram til for et par uker siden. Da var det på tide å ta den fram.

Innholdet ble tømt på arbeidsbordet. Fibrene var lys beige og nydelige. De var så og si helt uten rusk, og tilsynelatende helt rene. Og så myke. Jeg vet det er mange som spinner alpakka uvaska. men jeg tenkte jeg ville se hva som skjedde om jeg vasket dem. Jeg er jo tilhenger av rene fibre og rene redskaper.

Jeg fordelte fibrene i flere nettingposer, og la dem i varmt vann. Og dette skjedde etter noen minutter i badekaret. Vannet trenger ikke være så veldig varmt, for det er ikke fett i alpakkaen. Men jeg som trodde fibrene var ganske rene, tok veldig feil. Bildet til høyre viser møkkakanten i badekaret etter vannet hadde rent ut.

Etter vask var fibrene fortsatt myke. Ikke uventet enda mykere enn før vask + enda nydeligere. Men i tillegg var de rene,  ja rett og slett helt hvite og delikate.

Siden jeg har tenkt at de skal inngå i et fremtidig veveprosjekt, så ville jeg uansett farge dem. Hvitt er liksom ikke min farge.

De er like myke og nydelige. Men de har fått «mine» farger. Ikke sant? Alpakkaen tok fargene godt, så de var lette å jobbe med. Nå gleder jeg meg til å spinne dem.

Kanskje de kommer i veven sammen med noe av dette som henger til tørk foran peisen:

Til venstre har jeg spunnet mørkebrun kardet jak. Så henger en bunt kamel underull. Den hvite bunten er lama fra Sally.

Til høyre henger en kjempebunt med gammelnorsk spælsau fra Heidal. Den hører egentlig ikke med i dette selskapet, men den henger jo til tørk sammen med de andre buntene,. Og da fikk den være med på bildet. Spælsaugarnet ender nok som en vevd jakke, tror jeg.

Jiippiijeje

Så ble det endelig ny kardemaskin til meg og. Etter snart 23 år med min gamle, gode kardemaskin ble fristelsen for stor. Gamlemor skal fortsatt brukes til de tøffe blandingene. Tror ikke det er noen andre som kan spise blonder, garnrester, angora, spælsau og alt annet rart i skjønn forening på samme måte som henne. Hun er tilogmed en utgått modell. «Louet grov» er hennes navn.

Det er sånn det ofte går.  Det en ung og nyere modell som tar over finarbeidet.

Først kardet jeg noen hvite rester jeg hadde i fibersuppeeska mi.

Det ble en hvit sky av merino, angora, silke, viskose, angelina og kanskje noe mere som jeg ikke kommer på nå. Det er utrolig at fibrene kan forvandles fra en ubestemmelig masse til en sky på så kort tid.

Etterpå kardet jeg noe merino og alpakka som jeg skal bruke til votter eller lignende. Jeg vil ha et melert garn. Men siden jeg hadde en dårlig dag – så slurvet jeg ivei. Det er sjelden lønnsomt. Jeg måtte karde ulla to ganger for å få den blandet sånn som jeg ville.

Til gjengjeld blandet alpakkafibrene seg veldig godt med merinoen. Og fargene i merinoen ble fordelt som jeg ønsket. Det ble stor forskjell på 1. og 2. karding. Men hadde jeg vært nøyere første gang jeg kardet, er jeg nesten helt sikker på at jeg hadde oppnådd det jeg ville med bare en karding.

En dag med overskudd og lyst, skal jeg gå systematisk til verks. Jeg har jo tilgang på 3 forskjellige kardemaskiner.  Så da skal jeg karde den samme fiberblandingen på alle tre. Det blir spennende det…

Alt kan ikke vare evig

utsikt

Så kom den siste dagen på den lange hytteturen.

kamgarn

Jeg fikk også tid til å spinne litt kamgarn. Det var det lenge siden sist jeg hadde gjort. Men du verden så morsomt dette var. Dette blir det nok mer av utover sommeren.

regnbue

Jeg hadde trodd at det meste av snøen kom til å smelte før jeg reiste hjem. Men der tok jeg feil. Men det ble et opphold med snøsmelting i sakte fart, natur og spinning.

stakan img_4602 100509-2