Kategoriarkiv: Bluefaced Leicester

Håndspunnet garn, hespetre og farger.

IMG_4631

Livet på sommerfjellet tok slutt for en snau uke siden. Det ble litt spinning nesten hver eneste dag.  IMG_4491

IMG_4497

Jeg hadde ikke med meg spolestativ som passet til alle spolene mine. Men denne løsningen fungerte også ganske bra. Jeg brukte en strikk til å feste strikkepinnen som går gjennom spolen i den største kjelen. I den lille kjelen har jeg en tvinnetråd. Så kunne jeg tvinne mine tre tråder.

IMG_4492 IMG_4510

IMG_4504

IMG_4655

Det er så fint å sitte på fjellet med rokken. Det er ferie, fugler, farger, fiber og funderinger.

IMG_4627 IMG_4634

Jeg tenkte på det å måle lengden på et håndspunnet garn.

IMG_4517 Mitt hespetre har en omkrets på ca 185 cm. Men garnet «krymper» litt når det vaskes etter spinninga. Derfor kan jeg ikke måle lengden rett etter jeg har spunnet det. (Håndspunnet garn er jo nesten aldri ferdig før det er vasket, uansett hvor rene fibrene er). Det blå garnet på hespetreet er det samme som henger til høyre på bildet under.

IMG_4652

Alle disse tre buntene er hespet opp på samme hespetre. En kan nesten ikke tro det når en ser hespene henge sånn. Den røde hespa til venstre måler ca. 90 cm, og den blå til høyre ca 27 cm. Det er fibrene og spinneteknikkene som er forskjellige. Og alle kan jo se at resultatet ikke er likt. Så når jeg måler hvor mange meter mine garnbunter er, så teller jeg alltid omgangene på bunten. (Det er jo greit å gjøre mens jeg har det på hespetreet). Etterpå vasker jeg garnet. Og når det er tørt, fester jeg hespa til et fast punkt, f.eks dørhåndtaket – og nå først måler jeg omkretsen. Omkrets x antall omganger = ca meter ferdig garn

IMG_4637

. IMG_4676 PS. Den lille blå kan strekkes ut til ca 70 cm. Den er nemlig spunnet på en strikk!

 

 

 

Garnet ble til skjerf og nye ting kom til…

Garnet  jeg spant i forrige innlegg har blitt til dette skjerfet:

IMG_4085

Litet, luftig og lett. Akkurat passe stort til pynt, men det er også fint to ganger rundt halsen for å varme meg, eller rundt hodet, kanskje. Det er ikke enkelt å være fotomodell, skjønner at det er et eget yrke.

IMG_4086 IMG_4081

Tiden har ikke stått stille, selv om det kan virke som det her på bloggen min. Vi har hatt besøk av Glynis og Owen/Majacraft. Med innlagt hyttetur.

IMG_3949 IMG_3953IMG_3991 IMG_3972

Glynis og jeg hadde en kvelstund med hekla på verandaen her hjemme. Og Rokken min fikk godt stell av Owen.  IMG_4007 IMG_3938

Hovedmålet dems her i Lillehammer og Norge, var besøket på Spinnvilt.

IMG_4019

Etter besøket fra New Zealand ble det tid til farging, karding og spinning.

IMG_4033 IMG_4035 IMG_4036 IMG_4039

Og jeg har brukt hekla.

IMG_4042

Her ligger fibrene i hekla …

IMG_4041 IMG_4045

Etter at fibrene blir trukket gjennom en diz – ender den som en fin, lang remse, klar til spinning. Nå ligger nøstene klare til spinning i ferien.

Jeg har gjort i stand mere til feriespinninga. Foran krafsa ligger et ca 100 gram fiber, mest merino, alpakka og silke.

IMG_4051

Etter noen minutter i krafsa ble et omdannet til denne luftige haugen. Den skal feriespinnes uten mere forarbeid.

IMG_4058

Og tar jeg med e to siste dagers spinning – så har dere fått med alt jeg har gjort den siste tiden.

IMG_4050-001 IMG_4062 IMG_4060-001 IMG_4066 IMG_4067

Det rosa kardeflaket som ligger midt i haugen ved kardemaskina, på noen blider lenger oppe, ble spunnet rundt en kjernetråd. Det gjorde jeg med to kardeflak. Så ble det tvunnet rundt en tråd til – før garnet på de to spolene til slutt ble tvunnet med hverandre.

Og vips…

IMG_4069 … ble spolen fylt opp.

IMG_4071

Spolen ble full …

IMG_4070

Kjempefull. Og jeg ble fornøyd. Siden jeg ikke klarte å vente med dette til ferien, så får jeg finne noe annet å spinne. Heldigvis er det fortsatt noen dager igjen.

Forresten, det fine spolestativet jeg nettopp har anskaffet meg, jeg skjønner ikke at jeg ikke har kjøpt det tidligere. Det passer superfint til auraspolene mine + til spolene på robertarokken. Jeg har alltid tenkt at jeg skulle klare meg med mine mer eller mindre oppfinnsomme måter å holde spolene på plass mens jeg tvinner. Men dette overgår alle mine tidligere triks og ideer. Tråsnella står også rolig på den. Ikke noe surr i tråden leger. Så lettvint da.

 

 

 

 

 

 

 

Jeg tror, eller i alle fall håper…

… at dette har noe ved seg. Kardeflaket ble lagd for et par dager siden. Og i går gikk det, etter diverse småprøver, både to og tre omganger på rokken.

IMG_3901

Her forsvinner garnet for andre gang inn på rokken.

Og her er den etter tre runder i rokken. Som dette så den ut før jeg la den i varmt vann nå i kveld. I helga blir den videre skjebne bestemt. Jeg har da noen planer…

Roberta heter hun…

… og hun er nytt medlem av min rokkefamilie. Hun kom som gave fra meg til meg på min bursdag for noen veldig få dager siden.

IMG_2764

(Dvs. jeg kunne ikke holde meg – så jeg tok den i bruk for en uke siden). Og jeg som trodde at jeg hadde mange nok rokker. Men det var jo før jeg hadde tenkt meg nøye om. Roberta

Hun er fin fra alle kanter. Men hun trenger ganske mye stell for å bli en superrokk. Det vil jeg gjerne at hun skal bli. Så nå stulles og stelles hun noen timer hver dag. Hver spole skal «kjøres inn» i 8 timer. Det vil si at den skal smøres hver halve time, altså åtte ganger på hver spole. Så det er ikke avskrekkende altså. For noen år siden «kjørte jeg inn» Robertaen som Spinnvilt har, så dette har jeg gjort før. Og da fant jeg ut noen lure ting synes jeg. Jeg merker hver spole med et nummer. Og så noterer jeg i boka mi hvilken spole jeg bruker til enhver tid, til alle spolene har fått sine 8 timer. Jeg spinner stort sett det jeg har lyst på til jobben er gjort. Men jeg velger allikevel ikke de fineste fibrene jeg har. Det kan jo hende jeg søler litt vaselin eller olje både her og der.

IMG_2765  IMG_2766

 

IMG_2769  IMG_2768

Først løsner  jeg vingen og spolen, drypper på noen dråper olje (spesiell rokkeolje eller mineralsk olje) på tenen.  Så bruker jeg Roberta sin egen vaselin eller en annen hvit vaselin på endestykkene.

IMG_2770

Jeg har en kjøkkenrull som jeg bruker til å tørke av overflødig fett. Noen ganger søler jeg… det er kanskje ikke til å unngå.

Sjøl liker jeg å spinne enkle spinnefibre når jeg kjører inn spolen. Falkland, bluefaced leicester, corriedale osv. Akkurat nå har jeg alpakka på spolen. Jeg merker at alpakkaen ikke er like enkel som ull å spinne, nå før spolene er innkjørt.

Rokken har jo flere innstillingsmuligheter. IMG_2771

Her foran ser dere av-påknappen helt til venstre. På midten er det et hjul som jeg vrir mot høyre hvis jeg vil spinne garn med mye sno – og mot venstre for mindre sno på garnet. Når jeg har funnet den riktige snoen på en garntype, så kan jeg spinne spole etter spole uten å røre den knappen. Til høyre er  knappen jeg bruker for å bestemme spinneretningen. Ned for Z-sno (vanlig spinning), og opp for S-sno (vanlig tvinning).

IMG_2773

Dette bildet ble litt utydelig. Men dere ser vingebremsen håper jeg. Det er en nylonsnor som er festet i trepluggen, så går den i et spor over pipeåpninga og festet til en fjær. Fjæra er hektet over en krok. Jeg har snudd litt på kroken i forhold til hvordan den var da jeg kjøpte rokken. Jeg synes det er lettere å hekte fjæra av og på når den står sånn som jeg har den. Og det er denne vingebremsen som bestemmer inntrekket på rokken. Nå som jeg kjører inn rokken, trenger jeg nesten ikke å bruke vingebremsen i det hele tatt. Jeg kan til og med hekte den av. Men vil jeg ha sterkere inntrekk, så vrir jeg litt på trepluggen.

IMG_2760

IMG_2754

Etter disse timene med innkjøring, vil rokken dure å gå problemfritt i årevis. Akkrurat som en superrokk skal. Så nå står hun her ved vinduet, på det røde bordet, som var akkurat passe å sitte ved. Fint, ikke sant?

(På høyre side står lille snerte S45, det er også en av mine ynglingsrokker).

Sol ute – sol inne

Det er mange måneder siden sist jeg farget fiber. Men i dag skjer det igjen. I går kveld fant jeg fram fiber og la i bløt i tre kjeler. Og i formiddag blandet jeg farger.

Nå står fargekjelene på kjøkkenet og passer nesten seg selv. En topsblanding med silke og ull ligger i den ene kjelen. I en annen kjele ligger en topsblanding med ull og soyafiber. Og i den siste kjelen ligger det angorafiber.

I morgen tidlig skal jeg skylle fibrene. Jeg er spent på det ferdige resultatet.

Kvelden skal jeg bruke på å lese gjennom den siste spinneboka til Lexi Boeger. Jeg har, som mange andre, ventet lenge i spenning på denne. Det er snart to uker siden jeg fikk den i postkassa.

Jeg har ikke lest den fra perm til perm enda. Men jeg har sett at hun brukte garnet og teknikken min, som hun spurte etter, da hun hadde utstilling og holdt kurs her i Lillehammer i 2010. For meg var det en gledelig overraskelse. Det er mye spennende spinning i hele boka. Her er det noe å lære for oss alle, tror jeg.

 

Ellers er rokkene stadig i farta. Og på hespetreet står dennne bunten.

Det har også blitt tid til å bruke kardemaskina. Så ligger det en deilig stabel med kardeflak på arbeidsbordet og venter på meg.

Heldige meg :)

 

 

 

Fargedager i hagen

Juli startet med noen fantastiske solskinnsdager. Hagen er fargerik og fibrene ble fargerike.

liljer i grønt lilje

penstemon toppløk grønt

gult i skogen

Merino til tørk

skylling

Det er godt å kunne stå ute med vannsøl i deilig solskinn og etterpå tørke fibrene i sval, varm vind. Alt tørket nesten før jeg fikk hengt det opp. Det er noe annet enn farging om vinteren. Da bruker fibrene flere dager på å tørke.

grønn og god

I tillegg er det en nytelse å se seg omkring på alle fargene i hagen.

fargedag-juli-09

Sommer er supert. Og her er det meste av resultatet. Nå ligger det klart til å bli spunnet til garn i forskjellige kvaliteter.

Stakan, garnet og gåsa

Livet her på fjellet er stille og rolig. En får tid til å se og høre de små tingene. Hver dag, omtrent på samme tid, rusler jeg ut for å ta bilde av stakan. Kanskje snøen tilslutt blir helt borte her og en dag.

12.april 09 180409 2504092

Jeg har jo spunnet noen bunter med garn.

hyttegarnGarnet er ikke ferdig, for jeg har enda ikke vasket det. Men legg merke til hespa som henger helt til høyre. Den er helt i ubalanse. Ikke vet jeg hva jeg tenkte på da jeg tvinna den. Men sånn vil ikke jeg ha garnet mitt. Siden det fortsatt ikke er vasket, var det enkelt å nøste det opp og sende det en gang til gjennom rokken.

noste

lite_tvinn meretvinn Her er før og etterbilder av den samme hespa. Til venstre ser en tydelig at garnet vrir seg. hadde jeg brukt det i et strikketøy, ville det og ha vridd seg. Til venstre henger garnet sånn som det ble etter en rask omgang til på rokken. Og jeg er fornøyd. Det tok bare en snau halvtime å fikse det hele.

Også har jeg har tatt noen skikkelig vårbilder. Du må kanskje se nøye på de, for det er ikke lett å få øye på det som skulle være motivet. Ingen tvil, det er VÅR.

1g

2g

3g

Denne dagen så jeg 8 store flokker med gjess som fløy mot nord. Jeg hørte flokkene lenge før jeg kunne se dem. Det er VÅR det.

1804092 220409 2504093

Det er årets siste kveld…

… og da passet det bra at jeg ble ferdig med vottene mine. De er strikket av tynt totrådet angoragarn. Jeg spant garnet for et år siden
Angoravottene

Siden jeg liker bedre å spinne enn å lage noe av garnet jeg spinner, så går det som oftest veldig sakte med å få ferdig det jeg lager. Dette for eksempel, er en veske jeg har i en rammevev. Der har den vært mere enn et år. Det er supertjukt merinogarn. Innslagstråden er tynn, jeg vil at det tjukke merinogarnet skal synes mest mulig. Den skal jeg tørke støv av i januar.
Veske

Dette sjalet er det kanskje enda lenger siden jeg startet på. Trodde jeg skulle få det ferdig til denne vinteren. Men heldigvis så kommer det vintre etter dette og – så det er fortsatt håp om å få brukt det en gang. Det er tynt totrådet merinogarn.
Sjal i tynn merino

Her skal det bli skjerf. Bare jeg får nøstet opp en bunt til, så blir nok dette ferdig snart.
fargerikt skjerf
Og disse vottene har det jo gått superraskt med. Det er bare noen få uker siden jeg startet på dem. Garnet spant jeg i sommer. Det er bluefaced leicester og merino. Mykt og godt er garnet, og heklenåla er bare super å hekle med i tillegg til at den er fin å se på.
heklavotter

Jeg satser på ett nytt spinnende år. Godt nytt år til alle dere.

Jeg har tvinni, nei jeg har tvunnet – hva heter det egentlig?

Rokken surrer og går sånn mellom andre gjøremål. Noen kvelder ble brukt til å tvinne diverse halvferdige spoler.
Asters ts 1208 BluefacedLeicester ts1208 Septemberkveld ts1208 Possum ts1208 Vottegarn ts1208 tove des.08

Øverst til venstre ligger den lille bunten som heter «Asters». Den er spunnet av alpakka og hjemmefarget merino. Så ligger det en bunt naturfarget bluefaced leicester (bfl). Bluefaced leicester gir alltid overraskende mykt og glansfullt garn. Den blå bunten, «Septemberkveld», er også bluefaced leicester, som jeg farget som tops. Nederst til venstre ligger en mørk, brun bunt som er en blanding av possum og ett eller annet jeg desverre ikke husker. Det var i alle fall et hyggelig bekjentskap. Den er innmari myk… Bunten nederst i midten skal jeg bruke til votter – tror jeg. Det er en blanding av bfl og merino. Den er tjukk og supermyk, to gode egenskaper som passer til mine kalde hender. Og tilslutt ble det endelig en helt nyspunnet bunt. Det er fra norsk uspesifisert ull som jeg farget før jeg spant. Den ene tråden spant jeg fra ull som jeg ikke kardet. Jeg bare rev fibrene fra hverandre med fingrene. Den andre tråden spant jeg fra kardet ull. Det er en bunt full av struktur og farger.

å tvinne – jeg tvinner – jeg tvinna (tvinnet) – jeg har tvinna (tvinnet) (tvunnet)
å spinne – jeg spinner – jeg spant (spann) – jeg har spunnet
Tro om jeg kommer til å huske dette da. Jeg får holde meg til rokken…