Alpakka og annet pakk

Noen ganger er jeg så heldig at jeg får en bærepose med spinnefiber til prøve fra fiberprodusenter. Det er selvfølgelig helt uforpliktende – og det er stort sett noe jeg mer eller mindre koser meg med her hjemme. Men i høst fikk jeg jeg alpakka fra fra norvetia-alpakka. Den kan ikke forbigåes unevnt. Posen ble glemt stående ute på balkongen fram til for et par uker siden. Da var det på tide å ta den fram.

Innholdet ble tømt på arbeidsbordet. Fibrene var lys beige og nydelige. De var så og si helt uten rusk, og tilsynelatende helt rene. Og så myke. Jeg vet det er mange som spinner alpakka uvaska. men jeg tenkte jeg ville se hva som skjedde om jeg vasket dem. Jeg er jo tilhenger av rene fibre og rene redskaper.

Jeg fordelte fibrene i flere nettingposer, og la dem i varmt vann. Og dette skjedde etter noen minutter i badekaret. Vannet trenger ikke være så veldig varmt, for det er ikke fett i alpakkaen. Men jeg som trodde fibrene var ganske rene, tok veldig feil. Bildet til høyre viser møkkakanten i badekaret etter vannet hadde rent ut.

Etter vask var fibrene fortsatt myke. Ikke uventet enda mykere enn før vask + enda nydeligere. Men i tillegg var de rene,  ja rett og slett helt hvite og delikate.

Siden jeg har tenkt at de skal inngå i et fremtidig veveprosjekt, så ville jeg uansett farge dem. Hvitt er liksom ikke min farge.

De er like myke og nydelige. Men de har fått «mine» farger. Ikke sant? Alpakkaen tok fargene godt, så de var lette å jobbe med. Nå gleder jeg meg til å spinne dem.

Kanskje de kommer i veven sammen med noe av dette som henger til tørk foran peisen:

Til venstre har jeg spunnet mørkebrun kardet jak. Så henger en bunt kamel underull. Den hvite bunten er lama fra Sally.

Til høyre henger en kjempebunt med gammelnorsk spælsau fra Heidal. Den hører egentlig ikke med i dette selskapet, men den henger jo til tørk sammen med de andre buntene,. Og da fikk den være med på bildet. Spælsaugarnet ender nok som en vevd jakke, tror jeg.

7 tanker om “Alpakka og annet pakk

  1. Heike

    Hei!
    Så fint og hvit alpakka fiberen er blitt etter vaskingen! De elsker nemlig å rulle seg på beite!
    Fiberen er fra min alpakka hingst «Pablo» som har nettopp i mai fått årets «sommer klipp»! :-)
    Det var en ivirg spinnegjeng som kjøpte alpakka råfiber i grått, sort og brunt rett etter klippingen. Ha en riktig god sommer!

  2. Tilbaketråkk: » Fra alpakka til kasjmir og litt om veving.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *