2 x f

= farger og  fibre.

Fargeboka mi er fullskrevet fra perm til perm.

Mer enn 150 forskjellige oppskrifter er skrevet inn. Jeg skriver oppskrifter på så og si alt jeg farger. Og de gangene jeg ikke har skrevet dem ned – så angrer jeg noen uker senere. Spesielt om det er noe som har vært ekstra vellykket. For da kan jeg selvfølgelig ikke lenger huske hva jeg jeg har gjort. Noen oppskrifter bruker jeg gang etter gang – andre bruker jeg bare en eneste gang.  Oppskriftene forteller meg hvor mye fargestoffer jeg har brukt og hvilken farge – hva som har vært dampet eller «kokt». Hva som har vært  i kjele, stekovn eller i mikrobølgeovn. Mye har blitt malt med pensler – noe med svamper. Andre fibre har fått farge med hjelp av spruteflasker. Noen ganger har jeg malt nøyaktige striper – andre ganger har jeg sprutet på farger her og der. Noen ganger blander jeg forskjellige fibre i samme kjele. Noen ganger bruker jeg mye vann – andre ganger bruker jeg minimalt med vann. Fibrene har vært pakket inn i gladpack eller stekeposer, eller de har vært løse. Fargekaret har vært med lokk eller uten lokk. Det er så mange variasjonsmuligheter. Og alt innvirker på det ferdige resultatet.

Men noen ting har vært felles. Alt jeg bruker av redskaper brukes kun til farging. Det gjelder alt fra mikrobølgeovnen til kjeler og sleiver. Jeg er nøye med å måle opp fargestoffer. Det mest økonomiske er å bruke en god vekt og nøyaktige målebegre. Da bruker jeg ikke mer farge enn nødvendig. Som oftest bruker jeg 1 – 1,5% oppløsning. Ved svake farger bruker jeg mindre, og ved sterke farger bruker jeg mer. På den måten kan jeg farge +/- 1,5 kg ull med en boks fargepulver.  Jeg bruker ph-papir for å kontroller  ph-verdien på vannet. Da er det enklere å beregne eddikmengden. Og jeg har et godt termometer så jeg følger temperaturen på vannet under hele prosessen mens jeg farger i kjele. Det er lurt å la vannet bruke lang tid på å varme ulla opp til riktig temperatur før fargestoffet helles i. Det minsker risikoen for filting.

5 tanker om “2 x f

 1. Susan

  Har tittet rundt i bloggen din!
  Her var det mye flott informasjon og inspirasjon.

  Er helt nybegynner med spinning, har laget meg ei håndtein og holder på med mitt første garn…eller effektgarn blir det visst 😉 Prøver meg litt fram med hvordan jeg holder fibrene, og da blir det litt ujevnt. Alt fra sytråd til ganske tykt..hehe.

  Kjøpte meg noe merinoull på hobbybutikken. Har en i hvitt også, og nå lurer jeg på om jeg skal prøve å farge den med konditorfarger.

  Ha en fin dag!

 2. tove Innleggsforfatter

  Jeg er glad for at bloggen min kan være til inspirasjon for andre. Det er morsomt å lage sitt eget garn. :)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *