Fra alpakka til kasjmir og litt om veving.

I januar skrev jeg om noe alpakkafiber jeg hadde fått fra Norvetia-alpakka. Fiberen ble da vasket og farget. Og nå har jeg endelig spunnet den også.

230 gram fiber ble spunnet til 812 meter 2-trådet garn. Garnet er så mykt, så mykt. Nå ligger buntene her til nytelse. Jeg tror det og havner i veven etterhvert.

Veven ja. Den nye veven min står ikke i kroken for å støve ned. Det er morsomt å kunne veve igjen etter 15 år med vevpause. Først vevde jeg et skjerf av 2-trådet merinogarn som jeg spant for en evighet siden. Jeg har brukt garn fra to forskjellige bunter. Den ene går i grønne og gule farger – og den andre i blått, fiolett og grønt. Garnet er ganske jevnt spunnet. Jeg vil jo gjøre det enkelt for meg selv til jeg blir bedre kjent med veven. Jeg endte opp med å bruke en batavia farge-effekt. Jeg var så ivrig at det ble ingen underveis-bilder. Hele greia var gjort på et par dager.

Etterpå satt jeg opp til et nytt skjerf. Denne gangen bruker jeg tjukt og ujevnt en-trådet garn som jeg også spant for ganske lenge siden. Til innslag bruker jeg tynt en-trådet alpakkagarn – også håndspunnet. Nå tok jeg meg bedre tid til å tegne bindemønster. Det er godt at en kan bruke datamaskina til det. Før satt jeg med rød og svart tusj og millimeterpapir. Da var saks og lim nødvendig å ha ved siden av seg. For da klipte jeg ut nye millimeterruter og limte over papiret, hvis jeg tegnet feil. Det skjedde ofte. Nå går det raskt å få oversikt over hva som skjer, og feil rettes med et tastetrykk.

 

Når bindemønsteret er bestemt, setter jeg opp veven. Og tilslutt setter jeg inn pluggene som skal bestemme hvilket skaft som skal heves til riktig innslag.

Veven er både liten og nett. Men den har enormt store muligheter til mønster, siden den har tilsammen 24 skaft.

Så er jeg igang.

Jeg har ikke satt bort rokkene selv om jeg også vever. Nå kommer jeg til å dele tiden mellom rokken og veven. Utgangspunktet mitt er jo å veve av håndspunnet garn. For tiden er det mongolsk kasjmir som jeg spinner. Dette har jeg også farget først.

Kasjmirfibrene er ganske glatte, så det går ikke så fort å spinne dem. Men jeg tror garnet kommer til å bli ganske bra. Det skal tvinnes til to-trådet garn.

10 tanker om “Fra alpakka til kasjmir og litt om veving.

 1. tove Innleggsforfatter

  Ja, det er spennende, Wenche. Ting går jo ikke så fort, selv om jeg sjelden ser noe til latsiden. :)

 2. Helga

  Gratulerer!
  Selv kunne jeg ikke strikke på fem år. Da jeg startet igjen, om enn med tykkere pinner og mindre prosjekter enn før, var det som å få livet i gave på nytt. Først da forsto jeg hvor viktig garn og farger var for meg, det som fascinerte meg så veldig fra jeg var fire år. jeg ble hel igjen!

 3. tove Innleggsforfatter

  Takk, Helga. Ja, det er fantastisk å kunne sitte ved veven igjen, selvom denne er mye mindre enn de vevene jeg hadde tidligere.

 4. Marianne

  Mye spennende som foregår Tove, det lilla alpakkagarnet ble nydelig! Jeg er jo litt nysgjerrig da, så hvilken rokk er det bilde av? Og hva slags rokk var det du brukte på «SpinInPublic?»

 5. tove Innleggsforfatter

  Ja, alt med fiber er spennende, Marianne. Rokken jeg bruker, er en Louet S45. Det er den jeg også brukte på SpinInPublic. S45 har desverre gått ut av produksjon for flere år siden.

 6. Bodil

  Så nydeleg farge på garnet du har spunne, og så flott skjerf du har vevd :) Spennande vevstol du har fått deg. Blir kjekt å sjå kva du vev på den. God helg :)

 7. TrondE

  Hei Tove…det gjør meg glad at du er igang i veven igjen etter en pause. Pauser er også viktige og hvor lange de er, er helt uvesentlig. Stå på…og bloggen din er jeg innom vet du…

 8. Tilbaketråkk: » Farger

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *