Sokker

  

    

I blant får jeg spørsmål om hva slags fiber jeg anbefaler til sokker i håndspunnet garn. Men det er egentlig et vanskelig spørsmål å svare på – enda det er sokker i håndspunnet garn jeg liker best å bruke. Det blir en smak og vurderingssak. Også kommer det an på bruken av sokkene. Nattsokker skal jo ikke ha samme egenskaper som hverdagssokker. Uansett hva en bruker av fiber, bør garnet bli spunnet med nok sno og tvinn. (Men heller ikke for mye). Det er en fordel med tre-trådet garn. Det er sterkere enn to-trådet garn. Og da kan en bruke forskjellige fibre med forskjellige egenskaper i de tre trådene. Grove fibre er som oftest sterkere en fine fibre. Både mohair, silke og nylon er sterke fibre som kan blandes inn i garnet. Disse fibrene kan alle farges på samme måte som ull, med syrefarger, så det er enkelt å tilpasse det til resten av fargene en vil bruke i garnet.

De blå/fiolettstripete sokkene jeg har på meg på øverste bilde, er spunnet i ren merinoull.  Jeg har kjedetvunnet garnet – så det er tre-trådet. Men siden kjedetvunnet garn har en del svakheter – så tovet jeg sokkene etterpå. De ble litt for mye tovet, men de er gode til spinnesokker. Siden kjedetvinning er tvunnet fra en tråd, så blir det svakere om en av trådene blir slitt av. I vanlig tre-trådet garn, er det forsatt to hele tråder, om en slites av. Til babysokkene som også er avbildet øverst, husker jeg ikke hva slags fiber jeg brukte. Men til babysokker kan en nesten bruke nesten all slags fiber. De blir jo ikke slitt. Men angora anbefales ikke. Angorafiber er veldig tynne og lette, og fyker lett. Så de kan komme inn i luftveiene til babyene.

Mine brune sokker er strikket av tre-trådet garn. To av trådene er shetlandsull, og den tredje er i merino. Shetlandsulla er sterkere enn merinoen. Og merinoen er mykere enn shetlandsulla. Jeg har brukt sokkene ganske mye – og de er fortsatt like hele. Det neste sokkeparet er også tre-trådet. Jeg har brukt en tråd med silke, en med mohair og en med shetlandsull. Det ble en veldig god blanding som frister til gjentakelse.

Så er det bilde av mine godt brukte nattsokker. De har kort og vid vrangbord, for jeg vil ha muligheten til å sparke dem lett av meg når jeg er akkurat passe varm på føttene, selvom jeg egentlig sover :) .  De er spunnet i merinoull. Og garnet er to-trådet. Her trenger jeg ikke ta hensyn til slitestyrke. Jeg vil bare at det skal være myke, varme sokker. Tilslutt er det et bilde av mine nyeste sokker. De skrev jeg jo om i forrige innlegg. Men her kommer en reprise: de er strikket i tre-trådet garn. En tråd mohair, en tråd silke og en tråd corridale sliver ble tvunnet sammen. Både mohair og silke er glansfulle fibre. Jeg tror det er mine aller beste sokker.

Jeg har også strikket flere par sokker i ull fra spælsau og dalasau. Men det er så lenge siden at de sokkene har gått sin vei forsvunnet for mange år siden. I alle fall, nå tror jeg det beste sokkegarnet er tre-trådet garn tvunnet av forskjellige fibre.

Jeg håper dette var til nytte for flere sokkespinnere.

En tanke om “Sokker

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *