Brikkevev eller båndvev …

Jeg sier ja takk til begge deler. Båndvev og brikkevev. Dette er ting jeg liker å drive med i perioder. Noe som er genialt med brikkevev, er at de kan veves på hvor som helst. Brikkevev er enklt å ta med i veska når en er på ferie. Men husk på at du alltid fester en strikk eller lignende rundt brikkene når du ikke vever. Så er det bare å rulle ut renninga, hekte den på en grein, et dørhåndtak, en stolpe eller hva som er nærmest i det øyeblikket du tar fram brikkeveven.

Her satt jeg for langt fra noe som egnet seg bedre. Men med foten i nærheten, så gikk det jo bra.

Det går raskt å veve bånd. På en kveld eller to er det ferdig. Og det er enkelt å tegne egne mønstre til båndene. Det er jo også mye morsommere enn å bruke noe andre har tegnet. Mulighetene til mønstervariasjoner er mange. Og de øker med antall brikker som brukes.

For noen år siden gikk jeg til anskaffelse av en båndvev. I den kan jeg veve samme type bånd som i tradisjonelle grindvever. Men det er enklere å gå fra veven for en periode. Veven står alltid klar for å veve neste innslag. Jeg trenger ikke feste renninga i buksebeltet.

Dette båndet på bildet er i bomullsgarn. Men det går også fint å veve bånd i båndveven med håndspunnet garn. Det har jeg skrevet om her.  Der kan du også se på et bilde at renningstrådene er tredd i halvhovler på båndveven.

Men i fjor sommer, da kombinerte jeg disse to vevredskapene. Jeg satt opp en renning med brikker i båndveven min. Voila… da har jeg mønstermulighetene brikkevev gir – og så står hele greia i båndveven. Og jeg har aldri problemer med at trådene og brikkene roter seg i hverandre om jeg går fra veven en stund, en måned eller ett år.

 

Her renner jeg renninga rett på veven. Du ser kanskje at jeg bruker 4 tråder samtidig. Jeg fant ut at det var lettest, for jeg måtte tre brikkene underveis og samtidig som jeg satte opp veven. Det var ganske krøkkete, men etterpå var jeg glad for at jeg gjorde det på denne måten.

I bakgrunnen oppe til venstre kan du skimte arbeidstegningen til dette båndet. Det er den som viser i hvilken rekkefølge jeg skal  renne og tre de forskjellige fargene.

Ulempen med at brikkene står i båndveven er kanskje nettopp det at det er enkelt å gå fra veven. For jeg er fortsatt ikke ferdig med denne renninga… Men en kveld hekter jeg vel veven ned fra veggen og fullfører dette båndet og.

 

 

 

 

13 tanker om “Brikkevev eller båndvev …

 1. tove Innleggsforfatter

  Jeg bruker mange forskjellige garntyper til båndene mine, bomullsgarn, kunstvevgarn, brodergarn, lin og håndspunnet garn. På f.eks http://www.spinnvilt.no kan du finne garn som egner seg til bånd.

 2. Synneve

  Heisan
  Gjorde dette i mine skoledager, og savner det veldig. Går det an å lage brikkene selv, eller må man kjøpe dem? Takk for svar

 3. tove Innleggsforfatter

  Du kan lage dem sjøl. Bruk f.eks en kortstokk og klipp kortene kvadratiske. Så klipper du ett hull hvert hjørne. Og vips… så har du brikker du kan veve med, eller du kan kjøpe dem ferdige f.eks hos http://www.spinnvilt.no

 4. Stine

  Hei.
  Hvor lange og brede bånd kan du lage på båndveven?
  Er det mulig og løse opp tvinningen på tråden hvis du vever med brikker på båndveven?

  Fin side :)

 5. Inger Susæg

  Hei!
  Takk for den fine bloggen om brikkevev. Kan du tenke deg å komme til Steigen og holde kurs i brikkevev?
  Steigen ligger i Nordland, 2 t med hurtigbåt nord for Bodø.
  Hilsen Inger Susæg. Studieleder i Steigen Husflidslag.

 6. tove Innleggsforfatter

  På båndveven jeg har kan jeg ha en renning på 3,5 m. Jeg kan ikke løse opp tvinningen på annen måte enn at jeg snur retningen på brikkene med jevne mellomrom. Jeg synes det fungerer helt fint. :)
  Hilsen fra Tove

 7. Ida Greiff

  Så fordi du ikke kan løsne opp tinningen betyr det at man må bryte mønsteret med jevne mellomrom for at tvinningen ikke skal bli for voldsom? (og spesielt kronglete i enden?) Blir ikke det hele mot sin hensikt når det er et jevnt bånd man vil ha? ☺️ Hilsen en som sterkt vurderer å kjøpe seg båndvev

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *