Spinnekurs i Lillehammer og litt til.

Sist helg var det en ny gruppe som gjennomførte spinnekurs hos Spinnvilt. Og jeg er så heldig at det er en del av min jobb å lære bort forskjellige spinneteknikker. Det er så morsomt at det er så mange som ønsker å spinne sitt eget garn. Noen vil lære å spinne fordi de har dyr med fiber som egner seg til garn. Det kan være angorakaniner, mohairgeiter, alpakka, lama eller diverse saueraser.  Andre vil lære å spinne bare for garnets skyld. Det er jo noe eget å strikke med håndspunnet garn. Og flere og flere oppdager hvor avslappende og godt det er å sitte ved rokken, samtidig som de oppdager at spinning kan være både fargerikt og kreativt. Og da er det ekstra morsomt å lage sitt eget garn.

 

Her blir det da garn. Alle spinner på samme type rokk den første dagen. Og alle spinner med samme slags fiber. Vi spinner to spoler og tvinner til totrådet garn.

Det er et stort sprang fra aldri å ha prøvd en rokk tidligere – til å ta sin første bunt garn av hespetreet. Glede!

Ja, jeg ser litt trøtt ut her. Dette bildet er tatt tidlig søndag morgen. Vi klargjør de forskjellige rokkene som alle skal få prøve utover dagen. Her prøvespinner jeg rokkene i tur og orden, det hender jo at noe må justeres litt.  Denne gangen satt vi fram 7 -8 forskjellige rokker.

Søndagen er en veldig aktiv kursdag. Vi spinner med forskjellige fibertyper og forskjellige rokker.

 

Vi karder med håndkarder og kardemaskiner.

Noen liker å spinne med tuller…

… og andre med kardeflak. Og alle får prøve alt, om de vil. Og alle spinner tynnere og jevnere garn enn første kursdag.

De som har «fiberdyr» hjemme, har gjerne med seg litt for å prøvespinne. Da er det en fordel om fibrene er rene, for feit og ruskete fiber er ikke enkelt å spinne av. Sist helg var det ei som hadde med fiber fra angorakanin som hun spant. Sånt er ekstra morsomt.

Vil du og lære å spinne? Det blir kanskje et ekstrakurs 13. og 14. oktober. Men vi er avhengig av at det er mange nok som melder seg på – og det helst i dag/kveld.

Her hjemme går mitt eget spinneliv som vanlig.

Ok, du ser vel at her spinnes det på håndtein. Denne leirfiguren fant jeg i Kargopol, nord i Russland, og den fikk være med meg hjem etterpå.

 

Jeg har renset både mohairfiber og alpakkafiber.

Den som tror at tilsynelatende ren alpakkafiber er ren – tar feil. Noe dette vaskevannet viser.

Og etter diverse vaskevann, så viser fibrene seg fra sin beste side. Øverst ser du nyvasket mohair, og nederst nyvasket alpakka. Det er så vakkert og nydelig. Nå skal fibrene legges inn i skapet og være der til jeg vet hva jeg skal lage av dem.

På rokken spinner jeg en blanding med luksusfiber. Her er det både mongolsk kasjmir, alpakka, silke, merino, angora, kamel og sikkert noe mere. Dette tror jeg skal veves til et skjerf. Men det blir en annen fortelling.

 

6 tanker om “Spinnekurs i Lillehammer og litt til.

 1. Nanne Nielsen

  Flotte bilder som også er informative. Du er heldig som treffer så mange ivrige spinnere. Detmå inspirere enormt. Likte den lille russiske spinnersken, men så ikke helt hva som var til høyre for henne.

 2. Linda

  Det var utrolig gøy å være med på kurs! Nå er bestilling lagt inn på rokk og jeg gleder meg til den kommer. Du skal ikke se bort i fra at jeg kommer på videregående kurs neste år:)

 3. tove Innleggsforfatter

  Takk for hyggelige tilbakemeldinger. Nanne – det er et rokkehode med ull den lille spinnersken har til høyre for seg. Hvis du ser på det innlegget jeg skrev fra turen til Kargopol, 25. juni 2012, så ser du på et av bildene at jeg sitter sammen med en russisk dame og spinner. Til høyre for meg ser du rokkehodet med ull. ulla er festet med et rødt bånd. :)
  Linda – rokken din kommer nok snart. Håper du får mange fine stunder med den. Og jeg ser deg gjerne igjen på videregående kurs neste år (og ellers også). Spinnekurs er gøy!

 4. Britt

  En flott side som jeg jevnlig er inne på.

  Har du vurdert å holde kurs i Bergen ? Jeg har ennå ikke greid å finne noen som holder kurs her og jeg har i mange år prøvd å finne noen som kan lære meg å spinne. Så langt er jeg selvlært men savner noen som kan lære meg mer om spinning og fibre.

 5. tove Innleggsforfatter

  Tusen takk, Britt. Nei, jeg har ikke vurdert kurs andre steder i Sør-Norge. Vi bruker så mange forskjellige redskaper, fiber og ting på kursene, at det er greiest å holde seg hos Spinnvilt. Men kursdeltagerene kommer fra hele landet, ja fra de mest bortgjemte kroker i alle landets fylker. Jeg tror de synes det er godt med en «miniferie» (aktiv sådann)i Lillehammer. Men siden du har lært deg å spinne – så kanskje kurset jeg har for videregående kan være noe for deg? Det skal være et nå i november.

 6. Rita

  Hei,
  så flotte bilder av mohair du fikk fra meg. Den ulla var veldig fin (synes jeg), og veldig spennende siden bukken er 5 år. Vi er veldig lgad for tilbakemeldinger, både jeg og min venninne Oddrun.
  Snart skal vi klippe sommerulla, det blir spennende.
  Og tusen takk for tilsendt ull – den er superbra.
  Tenker, og tenker på kurset i november. Har så lyst, men strekker tid og penger til??? Det vet jeg ikke enda.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *