Tove tuller …

… ikke. Det kan kanskje virke sånn noen ganger. Men jeg har hivi meg med på «tulle-bølgen». Det så dere vel på forrige innlegg også. Nå har jeg riktignok spunnet med tuller i «alle» år. Det må en jo gjøre om en vil spinne kardegarn. Først satt jeg i årevis og kardet ulla med håndkarder, av den enkle grunn at det var ikke andre valg, for meg, tidligere. For omtrent 24 år siden kjøpte jeg kardemaskina mi.  Og da ble spinnelivet både mye enklere og mere variert. Jeg kunne dele opp kardeflakene ettersom hva slags garn jeg ville spinne. Noen ganger delte jeg kardeflaket i mange smale remser på langs. Da spant jeg garn som lignet litt mer på kamgarn enn kardegarn. En blanding liksom. Andre ganger rullet jeg kardeflaket til en tjukk, lang pølse og strakk det ut – forsiktig – lengre og lengre og lengre. Ja mange meter. Da ble garnet enda likere kamgarn når jeg i tillegg spant det rett ut fra pipeåpninga på rokken. Også var det kardegarnet da. Det myke, luftige og varme garnet. Det må spinnes med tuller. Da gjorde jeg som så:

IMG_2637

Her har jeg et nykardet kardeflaket. Det er forøvrig en deilig blanding av merino og silke + litt alpakka, litt hvit kasjmir, litt gråbrun kasjmir og possum.

IMG_2639

Sånn ser det ut i hele sin lengde. Det «fluffer» seg opp når jeg trekker det av kardemaskina. (Der ligger jo fibrene veldig sammenpresset). Det er nå ca noen og 60 cm langt (65), og 30 cm bredt, og 4 cm høyt her det ligger. Også veier det akkurat 50 gram. Jeg har kardet det to ganger.

IMG_2642  IMG_2643Med den ene handa tar jeg ett skikkelig tak rundt kardeflaket – og med den andre handa river jeg av en passe bit. (Akkurat det klarte jeg av naturlige grunner ikke ta bilde av).

IMG_2644Men her ser dere biten. Omtrent akkurat like stor som flata på en håndkarde. Og fibrene ligger også omtrent som dem ville ha gjort hvis jeg hadde brukt håndkardene. Og her spinner jeg fibrene på tvers.

IMG_2648

Så er det bare å ta et forsiktig tak rundt fibrene – og spinn i vei. Fibrene kan trekkes ut i laaange lengder, akkurat like langt som armen din kan strekke seg. Her blir det kardegarn.

Så var det «tulle-bølgen» som jeg ser på internett. «Alle» skal spinne med tuller. Det er tydligvis en trend. Og tullene blir så fine, de ser akkurat ut som de jeg lagde på håndkardene tidligere. Jeg fant mange forskjellige fremgangsmåter å lage dem på. Dette ville jeg også prøve. Jeg skal jo spinne til en jakke. Det passet bra. Haugen med tuller jeg lagde ser dere på det forrige innlegget her på bloggen. Og sånn gjorde jeg det for noen uker siden:

IMG_2606IMG_2608

Jeg hadde to smale spiler, den ene la jeg under ulla, den andre oppå. Så  rullet jeg innpå litt ull, og rev det av kardeflaket.

IMG_2609

IMG_2610

Så trakk jeg forsiktig ut først den ene spilen – så den andre. Og sånn fortsatte jeg til alle mine tuller var ferdige. Jeg har spunnet og vasket de to første buntene. De henger på tørkestativet.

IMG_2634

Den tredje er enda på rokken. Det er den som er på dette bildet.

IMG_2633

Rokken står mellom bordet og vinduet. Det er bare å strekke ut armen og ta en ny tulle å spinne i vei. Lettvint. Her ligger de til og med i den rekkefølgen jeg vil spinne dem. Den ene raden til den ene spolen – og den andre raden til den andre spolen. Etterpå skal de tvinnes til totrådet garn. Og jeg sitter ved vinduet, spinner, ser på været og fuglelivet.

Men hva synes jeg, sånn egentlig…

Det veldig enkelt å håndtere disse tullene som er lagd etter nymetoden.

Og hva gjør jeg neste gang?

Jepp – jeg fortsetter som før – sånn som jeg viste på de første 6 bildene her. Min metode er best for meg. Fibrene glir lettere fra hverandre og garnet blir luftigere. Men mine juksetuller er ikke så fine å se på.

Nå skal jeg bare bli ferdig med 106 tuller som jeg lagde da jeg fulgte tulle-bølgen.

 

En tanke om “Tove tuller …

  1. Bodil

    Fine tuller, men for meg ser det ut som det er litt ekstra arbeid. Eg og brukar din metode som eg lærde på kurset. Og den syns eg fungerar godt. God helg :)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *