Hvor mange meter ble det?

Nesten hver gang jeg har spunnet ferdig et garn, måler jeg antall meter, i tillegg til at jeg veier den ferdige bunten. Da kan jeg gjøre meg opp en mening om hva jeg kan bruke garnet til, hvis jeg ikke har bestemt det på forhånd da.

Denne gangen spinner jeg diverse fletter med Polwarth som jeg farget for ganske lenge siden. Polwarth er en sauerase som er 3/4 merino og 1/4 lincoln. Så den ligner merino, men har noe lengre fibre. Dette er ull som jeg er glad i både å farge og spinne. Men disse flettene jeg har her, ble litt «pjuskete» og ikke helt som jeg tenkte de skulle bli i fargen. Så da får jeg gleden av å spinne dem sjøl istedenfor å selge dem til andre.

Polwarth

Polwarth

Ferdig tvunnet, men fortsatt på spolen.

Det ble mye garn. Ferdig tvunnet, men fortsatt på spolen. Her er fargene ganske riktige.

tove skolsegtove skolseg

 

 

 

 

Mitt kombinerte hespetre/garnvinne kan jeg regulere i alle størrelser. Til små prøvebunter bruker jeg en liten omkrets, mens på de store buntene mine liker jeg å hespe garnet med en omkrets på 2 meter. Da blir hespene luftigere og lettere å håndtere, synes jeg.

Når jeg hesper opp garnet fra spolen, stopper jeg med jevne mellomrom for å telle hvor mange omganger jeg har hespet. Jeg markerer hver 20. tråd. Da er det enkelt å se hvor mange omganger det blir tilsammen.

tove skolseg          tove skolseg

Her ble det 165 omganger.

tove skolseg

Før jeg tar garnet av hespetreet, knyter jeg trådendene sammen med en tråd i annen farge. Jeg knyter en tråd rundt hespa et par andre steder også. Da blir det ikke rot ikke hespa når jeg vasker den. Nå kan en kanskje tenke at det bare er å gange 2 meter med 165 omganger for å få antallet meter ferdig garn. Men det går desverre ikke. For ull er elastisk. I det øyeblikket jeg tar hespa av hespetreet, trekker bunten seg litt sammen. Nå er den plutselig ikke to meter i omkrets lenger. Hepetreet har også holdt garnet utspent.

tove skolseg tove skolseg

Til venstre henger garnet jeg nettopp tok av hespetreet. Alle kan se at bunten vrir seg mot venstre. Det ser ut som jeg har for mye sno i forhold til tvinn. Mange vil tro at garnet da er ubalansert.

Men av erfaring vet jeg at garn er ikke ferdig før det er vasket. For i vask skjer det mye. Fibrene, sammen med sno og tvinn «slapper» av, det finner sin plass.

Og på bildet til høyre ser dere hvordan garnet ser ut etter vask og tørk. Garnet er perfekt i balanse til mitt bruk.

 

1-DSC07936

tove skolseg

Nå er garnet endelig ferdig til å måles og veies. Jeg fester den ene enden på hespa i dørhåndtaket før jeg trekker den ut i hele sin lengde. Polwarth er veldig elastisk, så jeg må passe på at jeg ikke strekker bunten. Og denne bunten er så tjukk at det må jeg også ta hensyn til. Jeg måler lengden på hespa til 86 cm x 2. Da er omkretsen 1,72 meter. Jeg telte 165 omganger på hespetreet. Da blir regnestykket 1,72 m x 165 omg = 283,8 meter. Hadde jeg regnet meterantallet mens det fortsatt var på hespetreet, kunne jeg fått en overraskelse når jeg skal bruke garnet. For da hadde jeg trodd jeg hadde 330 meter.  47 meter gjør en stor forskjell i et strikketøy eller en vev.

tove skolseg

tove skolseg

283 meter og 259 gram mykt og deilig garn er ferdig til bruk. Dette tilsvarer da ca garnnm. 2/2.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *