Qiviut

Endelig ligger det en ferdig garnbunt med ren underull av moskusfiber, eller qiviut som det heter, på steinen utenfor hytta. Jeg brukte mange timer på rensing av fibrene og enda flere timer med spinning. Bunten er ikke så stor, men jeg halte ut nesten 5,9 meter 2-trådet garn på hvert gram fiber. Og garnet er så mykt så mykt.
endelig-ferdig.JPG

Her er noen underveisbilder. På det første bildet ligger den lille haugen med ferdig renset underull ved siden av keramikkfatet. Det andre bildet viser spolene med en-trådet garn. Og det siste bildet viser det to-trådete garnet ferdig på spolen.

qiviut.JPG entraadet.JPG 18vprcm.JPG

Jeg må innrømme at jeg var litt nervøs da jeg la den nyspunnede bunten i nesten kokende vann, men jeg stolte på meg selv også denne gangen – og det gikk selvfølgelig helt bra.

vaskebalja.JPG

Jeg skal jo strikke noe av dette. Egentlig ønsker jeg meg et stort, nydelig, mønstrete sjal. Men det er vel mere realistisk å håpe på et lite enkelt skjerf, tenker jeg. Jeg er jo ikke akkurat noen superstrikker. Dessuten holder vel ikke 45 gram og 265 meter til alt mulig? Nå skal jeg først bare ha garnbunten til å se og kjenne på. Den egner seg godt til det og.

Hvis du ser i arkivet til høyre, under juli 2007, så ser du bilder fra innsamlinga av fibrene. Det var også en spennende dag.

7 tanker om “Qiviut

 1. textil

  Ååh – jeg vil også på plukke-moskusull-tur!:-) Garnet ser veldig fint ut og så skal det være så varmt har jeg hørt – du kanskje ikke behøver ett _stort_ sjal?

 2. Anette Isaksen

  Å, du er heldig! Men ER moskus varmere og mykere enn angora? Har nemlig hørt det. Hvorfor så varmt vann? Er det for å binde fibrene eller? Nå er hjemmesida min lagt ut. Litt uferdig og hjemmelaget enda men. -Anette

 3. Wenche

  Der har du en flott liten bunt med qiviut, Tove.
  Spennende å se hva du velger å strikke. Så florlett som moskusull er blir det nok til noe å varme seg med. Moskusull er varmere og mykere enn angora, og har også mange andre fantastiske egenskaper. Gå gjerne inn på hjemmesida mi og les om det er noen interesserte – http://www.moskusdesign.no Klem fra Wenche

 4. ems:-)

  Nydelig garn som det ligger mye arbeid i, og det ser da ut som det er mye mer enn det du sier. Ser ut som en kjempebunt som du kan strikke akkurat det du vil av. Klæm og lykke til.
  ems:-)

 5. Kjell Ødegård

  Hei. Moskus er en fin fiber, nesten som «luftig krem» når man har blitt kvitt alle de grove hårene. Men det er litt av en jobb, for det holder ikke å ta ut ragget, men alle de mellom- og smågrove fibrene får å kunne benytte den fineste ulla). Men det er mange myter om fibre, bl.a. om hvor myke og varme de skal være. En av mytene er at angora er 8 ganger varmere enn saueull. Dette er en påstand som ofte gjentas uten at det er spesielt mye hold i den. (saueull varierer utrolig mye, og det finnes typer som er svært myke og varme). De 8 gangene er visst nå automatisk overført til moskus. Angora er forøvrig minst like varm som moskus, fordi i angora løfter seg veldig og blir som pels om kvaliteten er god, Den skal ha et viss mengde dekkhår, som ikke er så grove at de klør, i motsetning til andre fibre. Denne effekten får man ikke i moskus, fordi om man tar med grovere hår her, så er disse ikke rette og vil ikke gi den samme pelseffekten. Men, som sagt moskus er en flott fiber, men prisen reflekteres først og fremst av sjeldenheten og den kostbare prosessen med å rense fibrene. Prisen kan ikke forsvares i forhold til kvalitet og varmeeffekt i forhold til andre fibre. Jeg har forøvrig god erfaring i å spinne og strikke all typer fibre som moskus, kasjmir, angora, alpakka, guanaco, silke, yak, mohair osv.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *