SPINN-SPINN

I nettbutikken min kan du kjøpe garn jeg har spunnet og ull jeg har farget.

IMG_4491                        IMG_4673

 

 

4 tanker om “SPINN-SPINN

 1. Janne

  Hei.
  Jeg har mulighet til å få tak i en del ull til høsten, og har lyst til å leke meg litt med å bearbeide ulla selv. Karde, spinne, osv. Kanskje plantefarge litt. Deltok på et kurs i spinning med håndtein en gang for lenge siden, og var også så heldig å ha eldre damer som hvert år kom og lærte oss unger litt om behandling av fiber (ull og lin) da jeg var liten.

  Jeg har vært på en del nettsider for «spinnegale», og ser at alle har nye, moderne rokker. Jeg har sjekket prisene, og det er ikke aktuelt for meg å kjøpe noe slikt for mitt lille prøvehobby-bruk. Ikke har jeg lyst på det heller, det er liksom de gamle teknikkene og redskapene jeg vil prøve. Det er flere gamle rokker som står og støver ned hos folk i omgangskretsen, og det er også mange gamle rokker som nærmest gis bort å finne på internett. Mye å velge i, altså.

  Men, det ser ut til å være nesten like mange varianter som det er rokker. Kan jeg spørre deg om noen gode råd? Hvilken type «gammeldags» rokk er best å spinne på? Er det noe spesielt man bør se etter? Hva med annet tilbehør? Jeg har karder og hespetre.

  Håper på svar :-)

 2. tove Innleggsforfatter

  Beklager at jeg er så sen til å svare. Så fint at du vil spinne garn. Det er veldig morsomt å spinne sitt eget garn. Og det er ekstra tilfredsstillende å lage noe av sitt eget garn. I og med at du har karder og hespetre, er det bare rokken du mangler. Hvis du vil ha en gammel rokk, må du bare prøve deg fram og finne en som er god å spinne på. Mange er dårlige og enkelte er gode. Av erfaring vet jeg at det er mange nybegynnere som synes det er lettere å spinne på nye, moderne rokker. Hva med å gå et spinnekurs? Da får du mulighet til å prøve mange forskjellige rokker. Og melder du deg på et av kursene jeg holder, så får med en garanti på kjøpet. Hvis du ikke klarer å spinne en garnbunt mens du er på kurset, får du et nytt kurs, eller kursavgiften tilbake.
  Lykke til!
  Hilsen fra Tove

 3. Janne

  Svarer enda seinere tilbake, jeg 😉

  Jeg fikk kjøpt meg en rokk, en fin liten oppstander-rokk. Sikkert veldig gammel, men hun som solgte den visste dessverre ikke stort om den. Den var demontert, og bare det å sette den sammen helt uten hjelp krevde mye grubling.

  Men spinninga fikk jeg IKKE til! Etter mye prøving og bare feiling ga jeg opp. Rokken virket ikke, trodde jeg. I stedet spikket jeg meg en håndtein, og har øvd meg på den en gang i blant i løpet av vinteren. Prøvd meg fram med karding av ulla, blanding av ulike gråfarger av garn, ulik grad av vasking, tvinning av garn, osv. Til slutt syntes jeg at jeg hadde begynt å få taket på dette med å håndtere ullfibrene.

  Bestemte meg for å prøve rokken igjen, og NÅ virket den! Om den er god eller dårlig, det aner jeg ikke, for jeg har null sammenligningsgrunnlag. Men jeg klarte å spinne utrolig tynt garn på den. Og nå har jeg fått tvinnet ferdig det første hespet med 2-tråds ullgarn.

  Jeg ser at de enkelte trådene er litt hardt tvunnet, så garnet virker litt «skrukkete» og krøllete i hespet. Nøstene spunnet på håndtein ble ikke slik. Dette tror jeg skjedde mens jeg spant, når jeg tvinnet virket det som om det var balanse i tvinninga. Jeg mener jeg har hørt at dette kan tyde på at rokkesnora var feil strammet, slik at hjulet spant for fort eller for sakte? Dette blir neste sak å finne ut av.

  Jeg kurser meg selv! Det er noe av moroa å finne løsningene. Men jeg tar gjerne i mot gode råd :-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *